Hrana, ki vodi v staranje

Obstajata dva glavna krivca, ki pospešujeta proces staranja naše kože: izpostavljenost soncu in napredni končni produkti glikacije (AGE). AGE se tvorijo, ko se beljakovine ali maščobe združijo s sladkorjem. Medtem ko ti krivci, da se naša koža in naše telo starata niso 100-odstotno v naši kontroli, lahko uporaba zaščite pred soncem in prilagajanje vaše prehrane vašemu telesu pomaga pri tem, kako se naše telo ščiti pred staranjem in naša koža ostane zdrava.

In čeprav je skrbeti za našo prehrano lažje reči kot narediti, vedno pomaga, da se malo opomnimo, kako lahko določena živila vplivajo na zdravje naše kože. V tem članku smo zato za vas pripravili seznam stvari, ki povzročijo staranje kože in njihove alternative.

Vendar ne pozabite, da je vsaka oseba edinstvena. Vsakdo ne bo imel koristi od uživanja surovih, čistih, celozrnatih BIO jedi. Če boste zmerno uživali in si kdaj privoščili kakšno “slabo” živilo, to ne bo povzročilo manj kolagena tako popolnoma poškodovalo vašo kožo. Zagotovite si torej zmerno prehrano, ki je najboljša za vas in bo spremenila vaše zdravje na bolje.

Torej, preberite ta seznam in memorizirajte informacije, ki vam najbolj pomagajo.

 1. Zamenjajte pomfrit za sladki krompir.

S pomfritom zadanemo terno – tako v oddelku za zadovoljstvo kot v oddelku za proizvodnjo AGE, saj je pomfrit ocvrt in slan. Hrana, ki se cvre v olju pri visokih temperaturah, sprosti proste radikale, ki lahko povzročijo celično poškodbo kože. Izpostavljenost prostim radikalom pospešuje proces staranja zaradi delovanja, ki se imenuje navzkrižno povezovanje. Navzkrižno povezovanje vpliva na molekule DNA in lahko oslabi elastičnost kože.

Še več, uživanje preveč soli lahko izvleče vodo iz kože in povzroči dehidracijo. Zaradi tega bo vaša koža bolj nagnjena k gubam.

Če želite: zamenjajte pomfrit za pečen sladki krompirček ali ocvrt sladki krompir. Sladki krompir je bogat z bakrom, ki pomaga pri proizvodnji kolagena.

 1. Zamenjajte navadni beli kruh za polnozrnat kruh

Ko se rafinirani ogljikovi hidrati povežejo z beljakovinami, povzročajo nastanek AGE. AGE neposredno vplivajo na kronične bolezni in proces staranja.

Živila z visokim glikemičnim indeksom, kot je bel kruh, lahko povzročijo vnetje v telesu, kar je neposredno povezano s procesom staranja. Če želite: Preizkusite alternativo tradicionalnemu kruhu, kot so polnozrnati kruh, ki ne vsebuje kvasa. Polnozrnata živila vsebujejo tudi antioksidante, ki so koristni za kožo.

 1. Zamenjajte med ali sadje za beli sladkor

Sladkor je eden od zloglasnih kandidatov za neželene kožne težave, kot so akne. Kot je navedeno zgoraj, sladkor prispeva k nastajanju AGE, ki škodujejo kolagenu.

Ko so naše ravni sladkorja povišane, se ta proces AGE spodbuja. To se dogaja še hitreje, če je vključena sončna svetloba. Torej, namesto da bi jedli sladoled na plaži, se odločite za osvežitev z mrzlim sadje ali sladoledom brez dodanega sladkorja.

Če želite: Uživajte sadje ali temno čokolado, ko želite nekaj sladkega. Zlasti borovnice preprečujejo izgubo kolagena (kot kažejo študije na živalih).

 1. Zamenjajte margarino oljčno olje ali avokado

Ustavite se s tem nožem za maslo. Novejše študije so pokazale, da imajo tisti, ki ne uživajo margarine ali masla, manjše poškodbe kože in gube kot tisti, ki to počnejo.

Kaj pravi starost: Margarina je slabša od zmernih količin pravega masla zaradi dejstva, da ima veliko delno hidrogeniranih olj. Te trans-maščobne kisline naredijo kožo bolj občutljivo za ultravijolično sevanje, ki lahko poškoduje kolagen in elastičnost kože.

Če želite: Zamenjajte maslo za oljčno olje ali razmazan avokado, bogat z antioksidanti proti staranju, vključite še jajčka in toast.

 1. Zamenjajte predelano meso s perutnino

Hrenovke, slanina in klobase so primeri predelanega mesa, ki je lahko škodljivo za kožo. To meso je bogato z natrijem, nasičenimi maščobami in sulfitom, ki lahko dehidrira kožo in oslabi kolagen, kar povzroča vnetje. Za poceni proteinske možnosti, zamenjajte predelano meso za jajca ali fižol.

Če želite: Odločite se za bolj pusto meso, kot sta puran in piščanec. To meso je bogato z beljakovinami in aminokislinami, ki so bistvene za naravno tvorbo kolagena.

 1. Zmanjšajte pitje mleka

Imate mešan občutek glede mleka? Tudi znanost ga ima. Nekateri so videli pozitivne spremembe na koži zaradi zmanjšanja uživanja mlečnih izdelkov. Drugi niso opazili bistvene razlike. Vse je odvisno od osebe. Nekateri mlečni izdelki lahko povečajo vnetje v telesu, kar vodi do oksidativnega stresa. Oksidativni stres je eden glavnih vzrokov za prezgodnje staranje. Prehrana z nizko vsebnostjo mlečnih izdelkov lahko zaščiti kožo, izpostavljeno soncu, pred gubanjem.

Če želite: Mleko je odličen vir kalcija, ki je bistven za splošno zdravje kože. Da v telo vnesete druge vire kalcija jejte semena, fižol, mandlje, zelenjavo in fige

 1. Dvakrat premislite o sodi in kavi

Kaj soda in kava naredita za vaše zdravje je bolj povezano  s spanjem kot s kožo in posledično staranjem. Prvič, oboje ima veliko kofeina, ki lahko, če ti dve pijači pogosto pijete ves dan do noči, vpliva na spanje.

Slab spanec je povezan s povečanimi znaki staranja in temnejšimi kolobarji okoli oči, gubami in upadlo kožo.

Če želite: Če vas skrbi vsebnost sladkorja, poglejte, koliko ga ima določena pijača. Seznam sestavin mora biti namreč napisan na vsakem izdelku.

 1. Alkohol pijte zmerno

Alkohol lahko povzroči številne težave, ko pride do kože, vključno z rdečico, zabuhlostjo, izgubo kolagena in gubami. Alkohol izčrpava vaše hranilne snovi, hidracijo in raven vitamina A, ki vse neposredno vplivajo na gube. Vitamin A je še posebej pomemben za novo rast celic in proizvodnjo kolagena, ki zagotavlja, da je koža elastična in brez gub.

Če želite: Pijte zmerno. To je ena pijača na dan za ženske in dve pijači za moške. Zagotovite si dobro hidracijo telesa z vodo. Poskusite tudi eksperimentirati z nekaj zabavnimi in ustvarjalnimi recepti s čajem in začimbami (naprimer voda z limono in meto).

 1. Izogibajte se kuhanju pri visoki temperaturi

Nekatera polinenasičena olja z visoko vsebnostjo omega-6 maščobnih kislin, kot so koruzno ali sončnično olje, lahko povzročijo škodljive proste radikale in lahko povečajo vnetje. Če vsak dan pečete ali kako drugače uporabljate visoke temperature pri kuhanju, je to za vas lahko škodljivo. Vendar to ne pomeni, da so vsa olja nezdrava. Ko gre za olja in preprečevanje gub, se odločite za mononezasičene maščobe, ki pomagajo ohranjati kožo navlaženo.

Če želite: zamenjajte rastlinska olja za oljčno olje. Bogat je z antioksidanti, vitaminom E in fitosteroli ter zmanjšuje vnetje.

 1. Izklopite pecivo iz riža

Medtem ko so riževe pogače navadno označene kot dober prigrizek, to ne velja, ko pridemo do dobrih živil za kožo. Riževi kolači imajo visok glikemični indeks in lahko povzročijo povečanje ravni sladkorja v krvi. Povečana raven sladkorja v krvi deluje kot “pospeševalnik staranja”, torej lahko povzroči gube.

Če želite: Za prigrizek proti staranju poskusite hummus z jabolkom ali rdečimi paprikami. Rdeče paprike imajo visoko vsebnost vitamina C, zaradi česar so odlične pri proizvodnji kolagena. Čičerika je prav tako polna zdravih kožnih antioksidantov.

 1. Preprečite fruktozo z lipoično kislino

Mnogi ljudje so presenečeni, ko slišijo, da lahko sirup agava vsebuje več fruktoze kot visoko fruktozni koruzni sirup. Kot smo prebrali zgoraj, fruktoza razgrajuje kolagen hitreje kot običajni sladkor, kar lahko pospeši nastanek gub.

Če želite: Ker lipoična kislina lahko prepreči škodljive učinke kolagena zaradi fruktoze, če je agava edino sladilo, ki ga lahko uživati, ne pozabite vključiti veliko brstičnega ohrovta (ki vsebuje veliko lipoične kisline) v vaši prehrani.

 

Če ste z branjem tega članka ugotovili, da je mnogo živil, ki se jim je treba izognoti, naj vas spominjamo, da gre povsod za ravnovesje. Hrana sicer zelo pomembna, obstajajo pa še številni drugi načini za povečanje tvorbe kolagena, na primer z dodatki ali injekcijami.

Topikalna zdravljenja, kot so retinol, vitamin C, mikro igle in kisline na obrazu, lahko pomagajo preprečevati in gladiti gube. Za bolj celostne možnosti lahko razmislite tudi o akupunkturi obraza ali obraznih vajah.

Toda prav tako vam ni treba storiti ničesar, če tega ne želite. Namesto tega objemite svoje gube in kaj te povedo o vas!