Uredite prebavo

Uredite prebavo z ustrezno prehrano

Prebava je nekaj, kar človeka naredi lahkotnega ali pa ga na drugi strani potisne v težave. Seveda odvisno od tega, ali je prebava dobra ali slaba. Pa za trenutek pustimo morebitne bolezni, ki vplivajo na prebavo in se posvetimo tistemu delu, v katerem najbolj vplivamo nanjo kar sami.

Seveda je govora o prehrani, ki je ključen dejavnik za normalno in urejeno prehrano. Prav tako ne smemo zanemariti različnih vzorcev in dnevne rutine, ki ravno tako odloča o tem, kakšno prebavo bomo imeli. Ste napihnjeni, neredno hodite na stranišče? Pomislite na svoj krožnik.

Recite NE hitri hrani

Povsem napak je, če za hitro hrano označimo zgolj tisto, ki jo na prodajnem mestu hitro postrežejo. Beseda hitro bi morala izginiti iz besednjaka, kadar je govora o hrani, kajti večinoma ne prinaša nič dobrega. Pa poglejmo, kaj vse je lahko hitra hrana. Tako lahko imenujemo hrano, ki smo jo na hitro kupili na ulici ali pa so nam jo hitro pripeljali.

Čeprav pri slednji obstajajo tudi bolj zdravi meniji, zato ne bomo metali vseh v isti koš. Hitra prehrana pa ni samo kupljena hitro, ampak tako tudi zaužita. Kupujete pripravljeno hrano, ki se jo doma samo pogreje? Vidite, tudi to je hitra prehrana. In ta nikoli ne prinaša nič dobrega. Še ena slaba stran hitrega prehranjevanja pa tiči v nastanku debelosti. Človek, ki hitro je, prepozno dobi signal iz želodca v možgane, da je ta že sit.

Uživajte sveže pripravljeno hrano

Zakaj toliko besed o hitri prehrani? Zato, ker za njeno dolgoživost in močnejše arome uporabljajo marsikaj, kar ni za v naše telo. Še posebej pozorni bodite na pakirano hrano, ki vsebuje ojačevalce okusa. Proizvajalci so na tem mestu našli tržno nišo, zato je na voljo vse več jasno označenih izdelkov, ki so brez vseh dodatkov.

Smo na pravi poti, a še vedno bo najbolje, če si hrano pripravite doma kar sami. Čas naj ne bo izgovor, saj je zdravje vedno na prvem mestu. Tako vaše kot tudi vaše družine. Uporabljajte sveža, nepredelana živila in jih začinite z začimbami po svojem okusu. Brez ojačevalcev okusa, kock in druge nepotrebne kemije.

Alergeni v hrani

Alergeni v hrani so lahko za vsakega nekaj drugega. Nekdo ne prenese laktoze, drugi glutena, spet tretji nečesa tretjega. Dejstvo je, da se večina teh reči pozna prav na prebavi. Prihaja do bolečin v trebuhu, želodcu, napenjanja ali diareje. Tudi do zaprtosti ali izmenjevanja obeh neželenih stanj. Vsekakor slabo za vaša prebavila in prebavo.

Intoleranca na laktozo
Tudi laktoza nam nemalokrat povzroča težave s prebavo.

Človek tako niti ne more funkcionirati, poslabša se koncentracija, stopnjuje se stres in tudi strah pred tem, kaj se bo zgodilo po zaužitju določene hrane. Pred zaužitjem določenih živil vedno preverite navedene alergene. Prav tako pa se izognite neželenim scenarijem na način, da si hrano v večini primerov pripravite sami.

Kaj jesti za dobro prebavo?

Verjetno ste že slišali, a ni nikoli odveč ponoviti. Za urejeno prebavo boste poskrbeli z uživanjem veliko svežega sadja, zelenjave in pitjem zadostne količine vode. Prav tako ne smete pozabiti na polnovredne žitarice in se v večji meri izogibati belemu sladkorju.

Seveda je jasno, da prebavila za zdravo prebavo potrebujejo določeno količino vlaknin, ki jih zaužijemo prav z zgoraj naštetimi živili. Na vaši mizi naj bo vedno skleda solate, za malico pa si privoščite pest zdravih oreščkov, ki bodo v telo prinesli tudi ključne omega 3 maščobne kisline.

Kot vidimo, zdravo prehranjevanje niti ni tako zelo komplicirano, le naučili smo se morda živeti hitro in se tako tudi prehranjevati. Jasno pa je, da hitro in lagodno ni nikoli najboljša izbira.