Zbližanje s partnerjem

Kako se po prepiru ponovno zbližati s partnerjem?

Prepiri so v našem življenju nekaj običajnega, kar pa ne pomeni, da tudi enostavnega. Še posebej prepiri s partnerjem povzročajo precej slabih občutkov, ki se kasneje iz jeze prelevijo v obžalovanje ali slabo vest. Veliko reči, ki jih med prepirom izrečemo, bi radi vzeli nazaj, a tako žal ne gre.

Zgodilo se je, ni kaj. Razlog je bil takšen ali drugačen, a partnerska veza se ne prekine zaradi enega prepira. Kako se po prepiru pobotati, se zbližati in celo poglobiti odnos? Za začetek bo potrebno počakati, da mine občutek jeze in si dati nekaj časa za razmislek.

Čas za razbistritev misli

Ko se prepir že zgodi, ni več poti nazaj. Odvisno od tega, za kaj je šlo in kako zelo jezna sta bila med prepirom, bo tudi obdobje ohlajanja. Vseeno bo najbolje, če gresta vsak v svoj prostor, ali pa eden celo na kakšen sprehod. Človek le na ta način lahko opravi z nakopičenim gnevom v sebi in procesira, kaj se je zgodilo.

Na ta način pridejo na plano pravi razlogi, v določenih primerih tudi občutek krivde in obžalovanja. Sploh ni nujno, da je za prepir nekdo kriv. Razhajanje mnenj je povsem normalno, kar pa ne pomeni, da je imel kdorkoli od vaju prav ali narobe.

Ste krivi?

Če ste ugotovili, da je krivda na vaši strani in ste šli predaleč, bo na mestu, da se opravičite. Tega ne počnite na silo in takoj po prepiru, ko so glave še vroče, saj partner morda opravičila ne bo želel sprejeti. Ko se glave ohladijo, pa bo vendarle čas za iskreno priznanje in opravičilo.

Večina prepirov se zgladi, a mora za to obstajati volja na obeh straneh. Morda ste prepir zakuhali celo zaradi dobronamernih želja, ki pa vendarle niso nujno želja tudi vašega partnerja. Vsiljevanje nečesa, kar je splošno sprejeto za nekaj »dobrega«, prav tako vodi v prepir.

Še vedno menite, da je kriv vaš partner?

Četudi se po dolgem sprehodu na svežem zraku še vedno zdi, da je krivda za prepir na strani vašega partnerja, ni nobene potrebe, da mu to še naprej očitate. Tudi sam bo prišel do podobnega zaključka in se vam nemara opravičil oziroma priznal svojo napako.

Krivec za prepir
Nobene potrebe ni, da partnerju krivdo še dolgo očitate.

Če do tega ne bo prišlo, skušajte biti diplomatski, kajti vsako nadaljnje obtoževanje in dokazovanje, da imate prav, bo vodilo v nov prepir. Bodite odprti za različna stališča, pogovorita se in dajte vedeti, da skušate razumeti, čeprav morda menite, da imate prav vi.

Ko gre opravičevanje težko z jezika

Nekateri ljudje se izjemno težko opravičijo, saj jih to naredi za šibke in upogljive. Seveda temu ni tako, a občutkov se je vendarle težko znebiti. Skušajta pozabiti na prepir, odpravita se kam ven, naročita dobro hrano ali se prepustita trenutku ob pijači na priljubljenem kraju.

Opravičilo bo prišlo samo od sebe kot tudi priznanje in obžalovanje. Sploh ni nujno, da nekdo sestavi uradno opravičilo. To bo razvidno tudi iz dejanj, pogleda in vsake malenkosti, ki bo nakazovala na to, da vama je žal.