Preventiva pred osteoporozo

Preventiva pred osteoporozo: 4 nasveti

Osteoporoza je bolezen, pri kateri zaradi usihanja beljakovinskega matičnega tkiva prihaja do bolj krhkih kosti, ki se rade tudi zlomijo. Dobro je vedeti, da se kosti obnavljajo do cca 30. leta, nato pa pričnejo počasi prevladovati procesi razgrajevanja.

Glavnega krivca za to bolezen ni, je pa zato znanih več različnih dejavnikov, ki vplivajo na njen nastanek in poslabšanje stanja. Sem štejemo spol (ženske so bolj ogrožene), gene, starost, premalo kalcija in vitamina D, škodljive razvade (kajenje, alkohol) in tudi slabo telesno aktivnost.

1. Ohranite dobro formo

Telesna aktivnost je ključna v boju zoper nastanek osteoporoze. Prav pomanjkanje gibanja in ukvarjanja s športom vodi v težave s kostmi. Seveda tudi v marsikatere druge težave, zato si je vredno omisliti nek stalen način rekreacije.

Telesna aktivnost
Za preprečevanje oseoporoze si omislite vsaj eno telesno aktivnost.

Lahko vadite tudi doma, a naj bodo vaje dovolj intenzivne in raznolike, da bo sodelovalo celotno telo. Morda kot zanimivost: pred osteoporozo ščitijo različne vadbe, ki zajemajo določen pritisk na kosti, kot so tek, poskoki in drugo, kar na telo deluje z dodatno težo.

2. Opustite kajenje in alkohol

Med slabimi razvadami velja prav posebej izpostaviti kajenje, ki že tako ali tako vpliva na nastanek mnogih (tudi najhujših) bolezni. Kajenje je slaba razvada in žal vpliva tudi na nastanek osteoporoze. Če ne gre drugače, pa za začetek vsaj močno zmanjšajte število dnevno pokajenih cigaret.

Tudi z alkoholom ni nič drugače, pri čemer velja omeniti, da je težava povezana s pretiranim uživanjem alkohola. Deciliter rdečega vina pri kosilu ne bo razlog za nastanek bolezni, pač pa prej obratno, a se na to vseeno ne gre zanašati. Kajenje in uživanje alkohola tanjšata vaše kosti.

3. Ustrezna telesna teža

Dokazana je tudi povezava med prekomerno telesno težo in nastankom osteoporoze, pri čemer so še posebej na udaru ženske. Čeprav je debelost škodljiva tudi v drugih pogledih in povzroča nastanek različnih bolezni, pa je morda osteoporoza še dodaten kamenček v mozaiku, zaradi katerega bi morali biti na to še posebej pozorni.

Ne potrebujete kakšnih zelo strogih diet, poskrbite le, da boste jedli zdravo hrano z veliko sadja in zelenjave ter dnevno zaužili pet manjših obrokov – namesto samo enega večjega pozno popoldne, ko se vrnete iz službe.

4. Uživajte vitamine in minerale

Znano je, da je za kosti izjemno pomemben kalcij, ki ga s hrano pridobimo iz mleka in mlečnih izdelkov, obenem pa je zelo pomemben tudi vitamin D. Tega naše telo ga sicer tvori kar samo, potem ko smo nekaj minut obsijani s soncem.

Žal pa se na to ne moremo zanašati skozi celo leto. Še posebej v zimskem in jesenskem času je zato potrebno poskrbeti za dodaten vnos vitamina D v telo. Na srečo je na voljo kar nekaj prehranskih dopolnil prav s tem namenom, najdemo pa ga tudi v mastnih ribah, kot je losos.

Kot vidimo, je recept za zdravje kar nekako podoben – ne glede na to, o kateri bolezni govorimo in kakšne tegobe nas tarejo. Ima pa seveda vsaka posamezna vedno še kakšen detajl, s katerim si lahko bolj usmerjeno pomagamo. Glede na vse našteto pa verjetno ne bo težko poskrbeti za zdrav duh v zdravem telesu.