Zakaj moški dobijo jutranje erekcije?

Če ste moški ali pa spite z njim, ste verjetno opazili pojav nočne otekline penisa – bolje rečeno, jutranje erekcije. Toda zakaj točno se to zgodi? In ali je to lahko kdaj znak težave? Urolog odgovarja na vaša vprašanja.

1. Zakaj pride do jutranje erekcije?

Sakralni živec, del vašega parasimpatičnega živčnega sistema, nadzoruje erekcijo. Simpatični živčni sistem vas pripravi na akcijo – boj ali odziv na beg. Parasimpatični živčni sistem pa je tisto, kar je aktivno, medtem ko vaše telo počiva in se obnavlja. Odgovoren je za stvari, kot so prebava, odstranjevanje nepotrebnih stvari iz telesa in spolno vzburjenje. Parasimpatični živčni sistem je aktiven, ko spite, zato se včasih zgodi, da se erekcije pojavijo tudi v spanju. Izraz »jutranja erekcija« je pravzaprav napačna beseda; penisi lahko v eni noči večkrat postanejo pokončni.

2. Obstaja veliko razlag za nastanek jutranje erekcije: sanje, poln mehur, REM spanec. Ali ima kateri od teh vlogo?

Da, toda ti so še vedno povezani s parasimpatičnim živčnim sistemom. Med REM spanjem je vaš parasimpatični živčni sistem bolj aktiven in takrat boste najverjetneje sanjali – in včasih bodo sanje erotične, kar lahko zagotovo povzroči erekcijo in morda celo ejakulacijo. Poln mehur bi lahko prav tako pritiskal in stimuliral križni živec in tako povzročil erekcijo.

3. V kateri starosti je normalno, da se pojavijo jutranje erekcije?

Pojavijo se lahko v kateri koli starosti – celo moški plod ima v maternico erekcijo! Zelo pogosto me moji prijatelji, ki so starši, pokličejo in vprašajo, ali je kakšen problem, da ima njihov 3-letnik erekcijo. Odgovor, ki jim ga vedno dam, je, da je povsem normalno.

4. Ali nam jutranja erekcija lahko pove kaj o erektilni disfunkciji?

Vemo, da je erektilna disfunkcija večplastna – veliko stvari vpliva na njen nastanek. Omejena nevrološka funkcija, težave z ožiljem in druge težave včasih povzročajo erektilno disfunkcijo. Poleg vseh teh fizičnih vzrokov so za erektilno disfunkcijo včasih odgovorni tudi psihološki vzroki. Jutranja erekcija nam lahko pove, ali gre za fizično ali psihološko težavo.

Danes sem videl pacienta, ki mi je povedal, da se mu je v zadnjem času pojavila erektilna disfunkcija, a je bil v službi v izjemnem stresu. V takem primeru bi jutranje erekcije pokazale, da verjetno ni nič fizično narobe in da je težava psihološka. Težave v zvezi, težave v službi ali celo spolne travme lahko onemogočijo erekcijo. V teh primerih lahko težavo reši odprava stresa ali konfliktov. Pomaga vam lahko svetovanje pri terapevtu, usposobljenem za zdravljenje erektilne disfunkcije.

5. Ali vas lahko kdaj skrbijo jutranje erekcije?

Priapizem je stanje, v katerem erekcija traja več kot štiri ure. To lahko povzroči trajno erektilno disfunkcijo. Jutranje erekcije običajno popustijo kmalu po tem, ko se zbudite. Če imate erekcijo, ki traja bistveno dlje od tega, bi bilo dobro, da se pogovorite s svojim zdravnikom.