Napihnjenost ali debelost

Napihnjenost trebuha ali debelost?

Le kdo med nami ne pozna tistega zoprnega občutka po zaužiti hrani, ko se trebuh napihne in se sami sebi zdimo kot balon. Nekateri za tem stanjem trpijo zgolj po določeni hrani, drugi vedno. Kaj pa, če je trebuh videti napihnjen tudi, kadar ne jemo?

Danes bomo preverili obe možnosti in poiskali odgovor na vprašanje, kako vedeti, ali smo napihnjeni ali zgolj debeli. Seveda ni nepomembno vedeti, za kaj gre, saj lahko ob pravi »diagnozi« lažje ukrepamo in rešimo težavo. In bodimo pošteni. Napihnjenost ali debelost, oboje sta težavi.

Od kod napihnjenost?

Ko se človek znajde v situaciji, ko so mu hlače preozke ali ima pas kakšno luknjo premalo, je nadvse verjetno, da se je njegov trebuh napihnil. To se lahko zgodi vsakomur, ki zaužije določeno hrano, kot na primer stročnice, mleko in mlečne izdelke, jajca, pa tudi jabolka.

Pri vseh naštetih živilih lahko pride do napihnjenosti trebuha, saj povzročajo nastajanje različnih plinov. Pri mlečnih izdelkih največ težav zaznajo ljudje, ki so preobčutljivi na laktozo. A tako kot obstaja hrana, ki napihuje, k sreči obstaja tudi takšna, ki to preprečuje.

S hrano proti napihnjenosti trebuha

Če si ne želite več napetega in napihnjenega trebuha, ki je videti, kot da bo vsak hip počil, poizkusite uživati naslednja živila. Če ste ljubitelj svežih kumar v solati, vas bo razveselilo dejstvo, da preprečujejo napihovanje. Nekateri menijo, da jih napihuje po bananah.

A resnica z bananami je nekoliko drugačna, saj imajo povsem nasproten vpliv na človeka. Ker vsebujejo veliko kalija, ki nase veže vodo, s tem odpravlja napihnjenost oziroma zabuhlost. Tudi velikokrat omenjeni super sadež avokado ima podoben učinek.

Kako vemo, da smo debeli in ne napihnjeni?

Napihnjenost trebuha je specifično stanje, pri katerem črevesje in trebušno votlino napolnijo plini. To je čutiti kot obremenjujoče tiščanje in neprijeten občutek, da nam bo »ušlo«. Še posebej neprijetno za vse v službi, pisarnah, voznike s sopotniki in podobno.

Če smo sami, se že nekako olajšamo in napihnjenost trebuha dokaj kmalu izgine. Kadar pa je trebuh videti napihnjen, a ni sledu o vetrovih in napihnjenost ne upade v nobenem trenutku, govorimo o debelosti. Pa tudi ta ugotovitev naj vas ne zavede. Debelost trebuha ni zgolj posledica prekomerne hrane in maščobnih oblog zaradi njih. Lahko kaže tudi na nedelovanje jeter.

Kako nad debelost?

Če je vaš trebuh lepo okrogel kar ves dan in noč, potem verjetno ne gre za napihnjenost, pač pa za debelost. Lahko primete med prste nekaj trebuha? To so maščobne obloge, ki si jih tam zagotovo ne želite. Pa ne zgolj zaradi estetike in preozkih hlač v omari.

Maščobne obloge okoli trebuha lahko nakazujejo tudi na slabše delovanje in zamaščenost jeter. Vsekakor se boste morali spraviti v gibanje, uživati nekoliko manj kalorij, kot jih potrošite, in pri tem spiti veliko vode. Pozabite na sladkor, hitro prehrano in pogosto škodljive razvade.

Nosečniški videz ni za zabavo

Čeprav se mnogi iz napetega trebuha norčujejo na način, da je nosečniški, ali pa pivski pri moških, pa lahko to stanje nakazuje na precej resne bolezni. Vsekakor gre lahko za reakcijo telesa na določena živila, torej alergijski problem. Lahko pa gre celo za znak, da se v telesu razvija rakavo obolenje.

Pivski trebuh pri moških
Pivski trebuh pri moških lahko nakazuje na resno bolezen.

V veliko primerih je krivec za napihnjen trebuh tudi kandida. Gre za kvasovko, gljivo, ki je v majhnih količinah prisotna v naših ustih in črevesju. Sama po sebi ima nalogo, da nam pomaga pri absorpciji hranil, a težava nastane, kadar se prekomerno razširi. Takrat je seveda potrebno ukrepati, sicer lahko prične zastrupljati naše telo.