Kokosovo olje

Zakaj izbrati kokosovo olje?

Kokosovo olje je dokaj specifično, saj o olju govorimo šele takrat, ko je to izpostavljeno 24 °C. Takrat je kokosovo olje tudi videti kot olje, kajti pred tem je trdno in podobno maslu. Kokosovo olje je zelo uporabno, a pred nakupom vedno preverite, da gre za hladno stiskano in nerafinirano olje.

Hrana, ki jo s tem oljem pripravljamo, dobi malenkost sladkast okus, čeprav se lahko z njim pripravi skorajda vse. Zaradi specifičnega okusa ga v kuhinji najraje uporabljajo pri peki sladic, odlično pa se obnese tudi pri cvrtju in klasičnem kuhanju.

Odlično v kuhinji

Kokosovo olje se lahko pohvali z izjemno obstojnostjo kar pomeni, da njegovo shranjevanje ni težavno, saj se ne bo pokvarilo tudi, če ne bo v hladilniku. Ker vsebuje več kot 90 % nasičenih maščobnih kislin, je zelo obstojno pri visokih temperaturah do 175 °C.

Če želite v kuhinji imeti na razpolago bolj zdravo olje, potem sedanje rafinirano vsekakor zamenjajte za kokosovo hladno stiskano olje, ki ga lahko uporabite na različne načine. Pri temperaturi nižji od 24 °C celo na enak način kot maslo, poleg kuhe in peke pa je odlično tudi za pripravo okusnih smutijev.

Dobro za zdravje

Z uporabo kokosovega olja poskrbimo, da naše telo dobi več vitaminov in mineralov, saj izboljšuje absorpcijo le-teh. Ugodno vpliva tudi na metabolizem in uravnava prebavo, kar se posledično pokaže z več prisotne energije in volje za delo.

Vsi se bojimo besede holesterol, ki jo seveda povezujemo z maščobami. S kokosovim oljem bomo povečali delež dobrega holesterola in zmanjšali tistega slabega, ki dela škodo v našem telesu. Ker deluje protivirusno, je tako seveda odlično tudi za močan imunski sistem, pomaga pa celo uravnavati krvni sladkor.

Za lepoto

Marsikatera ženska je že zdavnaj ugotovila, da kokosovo olje ni primerno zgolj za v kuhinjo, pač pa se odlično izkaže tudi v kopalnici. Tako najdemo nič koliko različnih receptov za nego kože in las, ki vsebujejo tudi to tako priljubljeno maščobo.

Kokosovo olje za telo
Kokosovo olje je zelo vsestransko, uporabljamo ga lahko tudi za osebno nego.

Olajša odstranjevanje ličil, ščiti sloje keratina v nohtih in je odličen kot maska za lepe in sijoče lase. Uporabimo ga lahko tudi kot dezodorant za manj znojenja, ohranja našo kožo na obrazu lepo in napeto ter preprečuje nastanek gubic. Kokosovo olje lahko za po britju uporabijo tako moški kot ženske, saj pomirja vneto kožo.

Z oljem do manj kilogramov?

Je to sploh mogoče? Maščobe so vendarle krive za prekomerno telesno težo in ne obratno. Pri uporabi kokosovega olja velja poudariti, da spodbuja metabolizem, ureja prebavo in na ta način skrbi tudi za pomoč v obdobju hujšanja. Za to poskrbijo srednjeverižne maščobne kisline – trigliceridi, katerih bogat vir je kokosovo olje.

Nenavadno in vsestransko

Če ste doslej le debelo gledali kozarec bele maščobe na trgovskih policah z napisom »Kokosovo olje«, pa boste poslej verjetno radi segli po njem. Morda ne vedno, a sčasoma brez tega olja ne boste več želeli pripraviti ničesar.

Ste vedeli, da lahko kokosovo maslo namažete tudi na kruh? Gre za res vsestranski izdelek, ki pride prav tako v kuhinji kot v kopalnici, zato je to zagotovo le še en razlog več, da ga preizkusite.