Kako preživeti z novorojenčkom?

Ne glede na to, ali pričakujete svojega prvega otroka ali četrtega, v tednih, ki vodijo do poroda, se začne resničnost življenja. Vedno so ljudje, ki vas želijo “opozoriti” na življenje z otrokom … ali z dvema … ali s tremi – in kako težko bo to življenje. Verjetno se že sedaj znojite nad mislijo, kako boste rešili vse – perilo, kuhanje, pomanjkanje spanja. Zaupajte mi. Bila sem tam.

Zdaj, s štirimi otroki (da, s štirimi!), ko pogledam nazaj in pomislim, kako je bilo težko – nom še vedno je! Vsaka nova stopnja starševstva uvaja edinstvene izzive, in to potovanje je vse v zvezi z učenjem in prilagajanjem. Ob povedanem je življenje z novorojenčkom težko na popolnoma drugačen način. Ne spite, težko jim je povedati, kaj potrebujejo ali želijo, in če je to vaš prvi otrok, je vaše življenje spremenjeno – za vedno.

V resnici morate vi storiti samo eno stvar in to je preživeti. Seveda, nikoli ni odveč, da bi razvili nekaj mehanizmov za spopadanje – morda se boste še vedno počutili nesposobne, vendar boste preživeli! Tukaj je devet nasvetov, ki so delovali (in še vedno delujejo!) zame.

  1. Pojdite zgodaj spati

Eden od najpogostejših nasvetov, ki jih boste slišali kot nova mama, je »spite, ko dojenček spi«. Vedno mi je bilo težko sprejeti ta nasvet – ko sem imela osem sekund časa zase, sem ga porabila za zlaganje dojenčkobih stvari. Vse, kar sem delala prej, sem dala na stran, zlasti je počakalo moje delo lastnice malega podjetja. Spanje sem prenesla v svoj urnik tako, da sem spala na druge načine; V prvih nočeh sem šla v posteljo že ob 19h ali 20h – v bistvu čim prej. Tudi če je dojenček jokal celo noč, je to pomenilo, da sem pridobila vsaj nekaj spanja zgodaj zvečer, ko je lahko moj mož do 23h pazil na otroka.

  1. Sprejmite pomoč

Ljudje želijo pomagati. Verjemite mi – včasih tudi jaz ne želim sprejeti pomoči. Kot mame smo sprogramirani, da poskusimo narediti prav vse. Ampak morate zapomniti, da ljudje ponujajo pomoč, ker se tako počutijo, ne zato, ker bi bilo to od njih pričakovano. Če  hoče vaša teta paziti otroka med tuširanjem,  ali pa vam zložiti malo perila ali pa vam skuhati večerjo — dovolite ji. Sprejmite zamrznjene obroke, ki jih boste lahko enostavno pogreli v mikrovalovni pečici. In srečni boste, ko bo tvoje življenje pod nadzorom.

  1. Poiščite druge mamice

Nikoli ni prezgodaj, da bi našli prijateljice, ki so prav tako kot vi, noseče! Po vsakem rojstvu mojih otrok sem se srečala z nekaj precej neverjetnimi ženskami in razvila dobro podporno mrežo za prvih nekaj mesecev. Ko ne spite, je vedno lepo slišati, da ni nobena druga ne spi.

  1. Kupite nekaj, kar vam ustreza.

Vse ženske bi rade odšle iz bolnišnice, oblečene v kavbojke, ki smo jih nosile pred nosečnostjo in to je podobno, kot večina štiriletnih otrok, ki bi se radi srečali s samorogom. Dejstvo je, da bi morali investirati v nekaj kosov, ki niso materinski in v katerih smo videti dobro – za tedne po porodu, ko se ženske ne počutijo tako privkačne. BONUS TIP: Imate prijateljico, ki je ravnokar rodila? Prinesite ji nekaj, kar lahko nosi. Verjetno ni prejela ničesar zase in to bo pomenilo, da ji bo to pomenilo ogromno.

  1. Jemljite multivitamine

To je nekaj, kar veliko mam pozabi – celotno nosečnost jemljemo prenatalne vitamine in potem prenehamo, ko rodimo! Nadaljujte z multivitamini. To lahko naredi veliko razliko v vaši ravni energije.

  1. Tuširajte se

Mislite, da nimate časa? Obljubim ti, da ga imate. Pa saj se lahko otrok tušira z vami.

  1. Kupite nekaj makeupa in ga NOSITE.

Ljubim ličila. Po vsakem svojem otroku sem si vzela čas, da sem kupila nova ličila, dober korektor, šminko in bronzer. To naredi tako veliko razliko! Vendar pa nasvet velja tudi za tiste, ki niste oboževalci ličil, saj je pomembno, da ženska po porodu izgleda dobro – tudi za svojega moškega.

  1. Investirajte v produkte, ki vam bodo olajšali materinstvo

Obstaja toliko stvari, ki se prodajajo za nove mame – nekatere so uporabne, druge… ne toliko. Seveda bi lahko naredili seznam vsega kar bi morali in ne bi smeli kupiti, vendar vam bom povedala nekaj mojih najljubših stvari: velik vzglavnik, vzglavnik za dojenje, nekaj udobnih nedrčkov.

  1. Pospravite posteljo

Vsako jutro poskušam pospraviti svojo posteljo. Traja približno dve minuti in resnično določi ton za preostanek dneva.