Kaj je PROSO in za kaj je koristno?

Proso je živilo, znano po celem svetu. Proso se že stoletja goji v Afriki, Egiptu in drugih delih Evrope. Proso izhaja iz srednje Azije, obstajajo pa dokazi, da so na Kitajskem gojili proso že 8000 let pred našim štetjem. V Sudanu so ga gojili letaa 4000 pred našim štetjem, prav tako v Izraelu. V Evropi pa se je proso pojavilo okoli leta 1000 pred našim štetjem.

Slovani so pripravljali jedi iz prosene kaše, kuhane na vodi, proso pa je bilo živilo, ki je predstavljalo obilno plodnost.

Prosena kaša je veljala za vsakdanjo jed na kmetih od srednjega veka naprej. Proso je veljalo za kruh revežev. V 20. Stoletju se je pridelava prosa močno zmanjšala, potem pa se je v zadnjih letih pridelava zopet povečala.

To je odličen pridelek, ki spominja na koruzo na storžku, ko raste. Lahko raste v hladnih in sušnih regijah v časovnem razponu manj kot 70 dni. Ta lastnost je tisto, zaradi česar je tako priljubljena na Kitajskem in v Evropi.

NUTRITIVNE VREDNOSTI PROSA

Proso velja za eno najbolj zdravih živil na svetu in je polno hranilnih snovi. Sestavljeno je iz 14,00 mg kalcija, 0,535 mg bakra, 3,94 mg železa, 119,0 mg magnezija, 1,002 mg mangana, 32,7mcg selena in 224,00 mg kalija in 285,7 mg fosforja na 100 gramov. Vsebuje tudi veliko vitaminov, kot so niacin, riboflavin, pantotenska kislina, folat, folna kislina, vitamin B6, vitamin C, vitamin E in vitamin K.

Hranilna vredost znaša okoli 360 kalorij na 100 gramov izdelka.

ZDRAVSTVENE KORISTI PROSA

 1. Dobra prebava

Nezdrav prebavni sistem je lahko vzrok za številne zdravstvene težave, saj lahko prepreči, da bi vaše telo absorbiralo hranilne snovi. Proso vsebuje 9 gramov vlaknin na 100 gramov izdelka (priporočena dnevna vrednost je 15 gramov). Vlaknine, ki so prisotne v prosoju, pomagajo pri zdravljenju bolezni, kot so driska in prebavne motnje. Redno vključevanje prosa v vašo prehrano bo pripomoglo k ohranjanju zdravega črevesja in preprečevanju razjed v želodcu in raka debelega črevesa.

 1. Preprečevanje astme

Pšenica se pogosto obravnava kot alergen v primerih, kot je astma, a dobra novica je, da je proso koristno za bolnike z astmo. Raziskave so pokazale, da proso bistveno zmanjšuje učinke astme in je lahko koristno za njeno preprečevanje.

 1. Stabilizacija holesterola

Vlaknine, ki preprečujejo številne bolezni, so najboljši način za nadzor holesterola v našem telesu in preprečevanje zamašitve arterij. Vlaknine prisotne v prosoju, pogosto povzročajo čiščenje in opravljajo detoksifikacijo v telesu in pomagajo zmanjšati slab, LDL holesterol. To ščiti telo pred različnimi boleznimi.

 1. Očisti telo toksinov

Telo brez toksinov je cilj vsakega človeka. Nedavne študije so jasno pokazale, da je zastrupljen krvni obtok lahko razlog za prenekatere bolezni. Obstaja veliko načinov, kako narediti razstrupljevanje telesa, saj telo vsak dan akumulira toksine. Proso vsebuje katehine, kot je kvercetin, ki pomaga ohranjati pravilno delovanje ledvic in jeter tako, da iz telesa izloča toksine.

 1. Upravljanje diabetesa

Ena izmed najpogostejših bolezni, ki prizadene na milijone ljudi, je sladkorna bolezen. Ugotovljeno je bilo, da je pri ljudeh, ki so vključili proso v svojo prehrano, manj verjetno, da bi dobili bolezen, če pa jo že imajo, pa jo proso lahko stabilizira. Proso vsebuje veliko količino magnezija, ki pomaga telesu učinkovito proizvajati insulin in preprečuje pojav diabetesa. Uživanje prosa tudi omogoča, da je raven sladkorja pod nadzorom.

 1. Preprečevanje raka

Prosti radikali so odgovorni za povzročanje oksidativnih poškodb tako v teleesu in zunaj telesa. Ta oksidativna poškodba je vzrok številnih bolezni, kot je rak. Proso je bogato z antioksidanti, vsebuje kvercetin, selen in pantotensko kislino, ki ščitijo telo pred proizvajanjem rakastih celic.

Nekatere študije povezujejo uživanje vlaknin s preprečevanjem raka dojke pri ženskah. Ženske, ki zaužijejo več kot 30% vlaknin na dan, so pogosto varne pred razvojem raka dojke.

 1. Zdravo srce

Srce je vitalni organ, ki je odgovoren za črpanje krvi po telesu; nezdravo srce ima hude posledice. Najboljši način za zagotovitev zdravega telesa in uma je prava izbira živil. Proso je dober vir vlaknin, ki pomagajo vzdrževati holesterol v telesu in ohranjajo zdrav krvni pretok. Proso vsebuje tudi magnezij, ki uravnava krvni tlak in deluje kot vazodilatator.

 1. Preprečevanje anemije

Anemija, zlasti pri ženskah, ki so noseče, je zelo nevarna in lahko privede do smrtnih bolezni. Proso je sestavljen tako, da pomaga preprečevati anemijo ali se spopade že z obstoječo anemijo. Folna kislina, folat in železo, prisotno v prosoju, so ključne sestavine pri nastajanju rdečih krvnih celic in pomagajo ohraniti hemoglobin na ustrezni ravni. Proso je dober vir bakra, ki prav tako pomaga pri proizvajanju rdečih krvnih celic.

 1. Proso je prijazen do bolnikov s celiakijo

Večina zrn vsebuje gluten in povzroča alergijske reakcije pri ljudeh s celiakijo. Ljudje s celiakijo prenašajo glutena in ne morejo uživati ​​žitaric, kot je pšenica. Proso je dolična alternativa brez glutena, zaradi česar je primerna za bolnike s celiakijo. Zaradi svoje teksture velja za zrno, vendar je seme, zaradi česar je dobra alternativa žitaricam.

 1. Pomaga pri popravljanju telesnega tkiva

Fosfor je mineral, ki počne prav vse. To je mineral, ki pomaga pri oblikovanju strukture celic v telesu, pomaga oblikovati mineralno matrico kosti in pomaga molekulam, ki so vir energije za naše telo. Proso je dober vir za vnos fosforja, ki ga potrebuje telo, da opravi vse te funkcije. Fosfor je tudi sestavni del celičnih membran in struktur živčnega sistema.

 1. Preprečuje žolčne kamne

Nekatere študije kažejo na vlogo netopnih vlaken pri preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov. Veliko je raziskav, ki kažejo, da je uživanje prosa in drugih podobnih živil z vlakninami pomagala zmanjšati tveganje za žolčne kamne. To je posledica zmanjšanja črevesnega tranzitnega časa, pri katerem pomaga uživanje vlaknin. Prav tako proso zmanjšuje izločanje žolčne kisline, za katero je znano, da povzroča žolčne kamne.

Proso ima  torej edinstveno sestavo koristnih hranil. Prednost ima pred drugimi zrni, ker zrastejo v kratkem času, tudi na območjih, kjer druga zrna propadajo. Prav tako je brez glutena in iz njega lahko napravite marsikatero jed.